Original Fairmount House Floor Plans

I'm a bit of a packrat, and tend to keep just about every piece of paper that I come across. Whether it is important or not. This is something that I hope to ease out of starting in 2018, in hopes that embracing a little more minimalism in our lives (at least when it comes to paper!) earlier in the year will have benefits later on in the year once we begin the process of packing for the eventual move up to Portland.

So it was nice to see that the previous owners of Fairmount apparently valued keeping as much home related documentation as possible! They neatly preserved manuals and documentation for simple things like the kitchen appliances, but in one of the storage rooms in the house they also left a small treasure for a packrat like me. While organizing through the lower floor level storage we discovered a box full of documentation and notes for many home maintenance activities like gutter cleanings (complete with dates, receipts and service contact information), but next to that box there were a bunch of paper rolls which turned out to be the home's original floor plans!

It was pretty exciting to find them! They're fairly accurate to what the final construction ended up being like, aside from a few changes here and there. 

 Original Lower Level Floor Plan

Original Lower Level Floor Plan

The lower level had the most significant amount of changes between the floor plan and the final construction. A large rear balcony was added off of the family room, giving every floor level in the house access to a balcony. For some reason the rectangle space that is to the left of the family room was opened up in the end, creating an awkward alcove of sorts (perhaps a lounge chair was placed there?). We'd much rather they had left that area closed to allow for a longer wall, and we may end up closing it off as part of the renovation… an additional long wall expanse as originally illustrated provides many more seating configurations if we were to end up using this space as a functional family or media room.

The storage room behind the family room was given a window and an access door to allow entry into a crawl space room underneath the garage upstairs. 

In the stairwell another glass block window was added in the end, which compliments the glass block window in the main level stairwell.

The final set of changes is with the space behind the laundry room. The floor plans called for what seems to have been a small broom closet across from the entry door; in the end they replaced the closet with a doorway to allow access into the room behind the laundry room. The room has a window but no closet, so it can't be officially counted as a bedroom, and to be honest we're not quite sure what function to give this room. If I had to guess, I would assume the original owners used this room as another storage?

 Original Main Level Floor Plan

Original Main Level Floor Plan

For the most part the main level floor plan is very close to the finished construction. The biggest difference is the placement of the gate outside of the main entry. In the floor plan there it appears that originally there was going to be a double gate securing the entryway balcony. The final construction placed a single gate parallel to the long garage wall that abuts the entryway.

Other small changes include the glass block window in the stairwell being flush with the wall as opposed to curved as illustrator, and placement of the dishwasher in the kitchen to be to the right of the sink instead of the left.

 Original Master Suite Level Floor Plan

Original Master Suite Level Floor Plan

Upstairs in the master suite level it seems that there were plans to have a small coat closet to the left of the walk-in closet, behind the bedroom entry door. They ended up replacing the coat closet with a door to access the roof of the den room, which became another balcony. 

The bedroom area was given a fireplace on the wall that is shared with the bathroom. Heading into the bathroom, the placement of the shower and toilet were swapped, with the toilet being placed into a water closet. Finally, a small picture window was added into the walk-in closet and another in the toilet water closet. Sadly, the two skylights from the original plans were scrapped in the end.

With the original floor plans in hand, we have begun the process of figuring out what changes we'd like to make to the home. We have plenty of ideas, and will share those soon!